Po grūdinimo, tai yra termiškai apdorojus, stiklo atsparumas dūžiui padidėja iki 5-6 kartu, o jeigu ir sutrūksta, tai i daugeli smulkiu, ne pavojingu aplinkiniams daleliu be aštriu briaunų. Būtent šį unikali savybė leidžia naudoti stiklą pastatų fasadams, pertvaroms, durims, stiklo paketams ir baldų gamyboje.

Grūdintas stiklas

Visos berėmės vidinės pertvaros, varstomos, stumdomos durys, turėklai, vitrinos privalo būti gaminami iš grūdinto stiklo. Kaip alternatyvą, pavyzdžiui, turėklams galima naudoti suklijuotą stiklą (tripleksą), bet tai priklauso nuo vietos ir numatomos eksploatacijos aplinkybių.

Grūdintas stiklas - tai įkaitintas beveik iki lydymosi temperatūros ir staigiai ataušintas apdirbto stiklo lakštas, kuris po šios procedūros dėl cheminių ir fizinių medžiagos bei pačio proceso savybių sustiprėja 5-6 kartus.

Dūžtant grūdintas stiklas suyra į smulkius ir nepjaunančius gabaliukus. Grūdinimas - pramoninis stiklo apdirbimo procesas, turintis ypatumų: stiklo lakštas turi būti kokybiškai apdirbtas, yra skylių, angų stiklo lakšte dislokacijos apribojimų.

Po grūdinimo stiklo apdirbti, t.y. nupjauti, išgręžti nebeįmanoma. Kitaip tariant, jei padaryta klaida matuojant ar projektuojant, tokį stiklo lakštą reikia perdaryti iš naujo. Todėl grūdinto stiklo sprendimų atveju rekomenduojama rinktis tiesioginį paslaugos teikėją ir gamintoją - minimizuoti riziką.

Lietuvoje dabar galima užgrūdinti iki 2,40 x 4,40 m dydžio stiklo lakštus, ir tai realiai patenkina visus statybinius poreikius.

Kaip atskirti

Visi grūdinti architektūriniai stiklai pagal standarto LST EN 12150-1 reikalavimus, galiojančius Europoje ir Lietuvoje, turi turėti įdegintą grūdinimo metu žymenį, kuriame nurodytas gamintojo pavadinimas (ar prekinis ženklas) ir aukščiau nurodyto standarto numeris. Kai kurie stiklai, pavyzdžiui, baldiniai, gali neturėti vaizdą gadinančio žymens ir kelti abejonių dėl gaminio saugumo.

Tačiau egzistuoja paprastas buitinis patikros metodas - dienos šviesoje pakreipus stiklą tam tikru kampu, matosi tipiška stiklo kristalinės gardelės faktūra, šiek tiek primenanti vos įžiūrimą leopardo kailį (kelių cm skersmens pasikartojančios spalvinės zonos). Šis piešinys žymiai geriau matyti užsidėjus akinius su poliarizuotais stiklais. Gamyboje tikrinant stiklus irgi naudojamas stiklo tarp dviejų poliarizacinių plėvių metodas, akivaizdžiai rodantis visus įtempimus po grūdinimo.

Dažniausiai stiklo pertvaroms, vitrinoms iš vienasluoksnio stiklo, varstomoms durims naudojamas 10 mm storio grūdintas stiklas,- optimalus sprendimas kainos, tvirtumo ir technologiškumo požiūriu. 1 m2 šio stiklo sveria apie 25 kg, todėl, pavyzdžiui, projektuojant didelių matmenų stumdomas berėmes pertvaras, kurios paprastai važinėja prie lubų pritaisytu pavažų mechanizmu, reikia iš anksto įvertinti konstrukcijų svorį ir atitinkamai paruošti laikančiąją statybinę dalį.